dijous, 31 de desembre del 2009

Ja s'acaba l'any

Poc a poc s'acaba l'any, l'últim dia, el 31 és conegut com el dia de l'home dels Nassos. Per què? Doncs perquè aquell dia, i només aquell dia, surt pel carrer un home que té tants nassos com dies té l'any. Que ho enteneu? On podeu anar per veure-ho, a la Rambla del Morell, a les 12 del migdia.




I a les 12 dela nit, toca menjar-se els 12 grans de raïm.







Després els grans (i de vegades també els petits), fan festa grossa.

Leia Mais…

dilluns, 28 de desembre del 2009

El dia dels sants innocents

A poc a poc es va acabant l'any, en el nostre cas el 2009. Abans, però, el dia 28 celebrem el dia dels sants innocents. És un dia de fer bromes, i el més tradicional era posar llufes, que és el que veureu que porten penjat els personatges d'aquest vídeo: un home de paper retallat. Vigileu que no us n'enganxin cap.

Leia Mais…

dimecres, 23 de desembre del 2009

Bon Nadal, estimats alumnes

Tot i que només fa 4 dies que vam fer cagar el tió tots junts, avui m'ha vingut una mica d'enyorança (us explicaré què vol dir quan tornem de vacances) i per això us penjo aquesta versió del "Caga tió" no tan infantil. Ja m'imagino que hi haurà paraules que no acabareu d'entendre, però espero que us agradi. I que us ajudi a entendre algunes de les tradicions catalanes del Nadal, que, potser de vegades us poden semblar un pèl absurdes ( com la del caganer, Adams). Veureu que la lletra de la cançó del tió és la versió senzilla que vam fer servir a la nostra aula l'últim dia.

Leia Mais…

dijous, 17 de desembre del 2009

Avui farem cagar el tió

Una de les tradicions més típicament catalanes és la del tió, que ja ha arribat a la nostra classe. Com podeu veure és un tronc una mica especial, porta un barret que es diu barretina, el que portaven els pagesos catalans fins al s. XX.

Si us heu portat bé, us cagarà coses la nit de Nadal, coses que s'haurien de posar a la taula del gran dinar de Nadal. Com que ja no vindrem a l'institut, amb una mica de sort potser avui ens cagui alguna coseta. Ara per això hem de picar ben fort amb el bastó, i dir la cançó


Caga tió,



d'avellanes i torró,


tant si cagues com si no,


et donaré un cop de bastó.

Leia Mais…

dimarts, 15 de desembre del 2009

El Nadal ja ha arribat!


Com ja deveu haver vist, els carrers del Morell i de la Pobla han canviat una mica. Tot s'ha il.luminat. Els qui ja fa temps que sou aquí, ja ho sabeu: és un senyal que arriben les festes de Nadal, una celebració que té una base religiosa, però que tothom celebra tant si ho és com si no.


I vosaltres, com ho celebreu al vostre país?. I a la Xina, un país que no té tradició cristiana, també se celebra d'una forma o altra? Demà dijous, ho escriureu a la llibreta i divendres en parlarem. Mentrestant aquí teniu algunes entrades relacionades amb el Nadal. Per entrar a la primera, la de la foto, ho has de fer des d'aquí. Demana al professor/a de guàrdia que t'ajudi.




Leia Mais…

dilluns, 14 de desembre del 2009

Fem el pessebre

Una altra de les tradicions catalanes és el Pessebre. També el feu al teu país? Normalment el fan els nens i nenes de casa amb l'ajut dels pares, uns dies abans de començar les vacances de Nadal. Hi ha moltes figures, com podràs veure a l'activitat de sota. També s'hi posen cases, arbres, rius... Ara et volia parlar dels Tres Reis d'Orients, uns personatges molt típics tant de Catalunya com d'Espanya ( i a Portugal, Débora?), que podríem dir que són els personatges més multiculturals. Són tres: Gaspar, el blanc, Melcior, el ros ( de pell més morena, que podria ser tant del nord d'Àfrica, com d'algunes zones d'Àsia, d' Oceania o fins i tot d'Amèrica LLatina) i Baltasar, negre. Dia a dia es van movent fins a acostar-se a la cova, no hi poden arribar fins al dia 5 de gener, saps per què?


Si vols fer el teu pessebre i situar les figures on tu vulguis, clica aquí . Després pots imprimir-te'l. Si t'agradaria fer un pessebre de veritat, pots veure les instruccions pas a pas des d'aquest enllaç.

Saps com es diuen les figures? Pots demanar ajuda al professor/a de guàrdia i després escriure-ho com a comentari. No t'oblidis de posar el teu nom que jo ho miraré (des de casa o demà divendres).

Has vist que hi ha un home que ensenya el cul? És un personatge molt típic català: el caganer!!! Si vosl veure'n amb personatges del món del futbol, pots fer-ho des d'aquí També hi trobaràs alguns vídeos del you tube molt divertits.

Leia Mais…

diumenge, 13 de desembre del 2009

Pessebres vivents

Una de les tradicions de Nadal és la realització de Pessebres vivents a places i carrers dels pobles i ciutats. És com una mena de representació teatral on la gent fa dels diferents persontages de la història del naixement de Jesús. Hi pot participar molta gent i normalment es pot veure uns quants dies després de Nadal, cap al vespre. Aquí sota teniu un vídeo d'un pessebre vivent realitzat per .... qui? Escolteu bé i m'ho sabreu contestar, així com els dies que es va fer. Quins dies eren?...............................................


Fixa't que després de la presentació hi ha música de fons, són cançons tradicionals de Nadal que en català anomenem Nadales, a sota tens la lletra amb algunes paraules que falten. Les fotos que hi ha al costat et poden ajudar.

Qui canta les Nadales?.....................

Qui ho dirigeix? ..............





El vint-i-cinc de desembre,
FUM, FUM, FUM (2)

ha nascut un minyonet
ros i blanquet, ros i blanquet;
fill de la Verge Maria,
és nat en una establia,
FUM, FUM, FUM.

Aquí dalt de la muntanya,

FUM, FUM, FUM (2)
si n'hi ha dos ...........,
abrigadets, abrigadets,
amb la pell i la samarra,
mengen ..... i botifarra,
FUM, FUM, FUM.

Qui dirà més gran mentida?
FUM, FUM, FUM (2)
ja repon el majoral,
amb gran cabal, amb gran cabal,
jo faré deu mil camades
amb un salt totes plegades,
FUM, FUM, FUM.



Déu nous doni bones fester
FUM, FUM, FUM (2),
faci ........., faci .......
serà el millor, serà el ........,
de Jesús fer gran memòria
perquè ens vulgui dalt la Glòria,
FUM, FUM, FUM.


EL RABADÀ

A Betlem me'n vull anar,
vós venir tu rabadà?

- Vull esmorzar.....!

- A Betlem esmorzarem
i Jesús adorarem.

- I amb ....... hi anirem?

- Per la .......... que al camí hi ha
la calor ja la fondrà.

- Oh, i la que fa!

- Alça doncs, encén el ......;

i no anem a poc a poc.

- Massa que em moc!

- Tu les teies portaràs

i el camí illuminaràs.

- No ho faré pas!

- Que no saps que aquesta nit
ha nascut Déu infinit?

- Qui t'ho ha dit?

- Un àngel que va volant
a tothom ho va anunciant.


- No serà tant!

- La samarra portaràs
i de ........ l'ompliràs.

- Jo no en vull pas!

- Mai no acabes les raons!
doncs te l'omples de ..........

- No són pas bons!

- En Miquel, el teu cosí,
portarà un porró de vi.

- N'hi haurà per a mi?

- Cantaràs una cançó
davant Déu fet infantó.

- Tot sol? no, no,

- Quins vailets més espantats!
Cantarem tots dos plegats.

- L'orgue de ......!

- Vaja prou! Sents el que et dic?

que no em donis més fatic!

- Jo rai ja estic!

- Doncs, avant i no badem
que ja és hora que marxem.

- Cap a Betlem!

Leia Mais…

dissabte, 12 de desembre del 2009

Els Pastorets

Una altra tradició nadalenca, molt relacionada amb l'anterior, és la dels Pastorets. Aquesta sí que és una representació teatral de veritat perquè els personatges parlen, no pas com al pessebre vivent que s'estan callats. La tradició marca que es faci el dia de Nadal, 25 de desembre, i el de Sant Esteve, 26 de desembre. Al Morell, pel que he vist al programa, la faran el dia 26 i el dia 27 i si no m'equivoco, hi participen alguns alumnes de l'institut.

També és molt habitual que a les escoles els facin els nens. Els pastors són els protagonistes, però els personatges que agrada més als nens i nenes són els dimonis, tal com veureu en aquest vídeo. Els actors i actrius són gent dels pobles i ciutats, no pas professionals.

Leia Mais…