dilluns, 22 d’octubre del 2012

La tardor



Hem començat un nou curs i la tardor torna a ser aquí. Ha costat una mica, perquè feia molta calor, però aquest cap de setmana ha arribat amb força. Ha fet molt de vent, ha plogut molt i hi ha hagut tempestes.

Preguntes:

1- Quan comença i quan acaba la tardor?
2- Quants mesos dura?
3- Com canvia el temps a la tardor?
a)
b)
c)

Leia Mais…

dimarts, 12 de juny del 2012

LA GRANJA DELS FRARES

La setmana final de maig els alumnes de primer d’ESO vam fer una sortida al riu Francolí i al seu afluent el Glorieta. Els primers van ser els de 1r A i 1r B, el dimarts. En canvi els del 1r C i 1r D hi van anar el dijous següent. Uns van sortir de l’institut a les 9 del matí i  els altres a les 10 i vam tornar a les 17 de la tarda.




Els alumnes havien de portar el dinar a la motxilla. El Jaume i el Txema van donar un dossier per fer-lo durant l’excursió a partir de l'observació dels arbres, el riu i els animals.

A l’hora de dinar vam anar al Rourell i els professors ens van dir que podíem donar un tomb pel poble però que a les 15 de la tarda tornéssim cap El Morell.

A la foto, ens podeu veure esmorzant a la zona de pícnic de la Granja dels Frares. Al fons podeu veure la Mercè Cano que ens va acompanyar també amb la Cristina Granell.



Leia Mais…

Hem tornat a l'hort de Ca Marcelo

El dia 3 de maig, els alumnes de l’Aula d’Acollida i els de matèria optativa de l’hort vam fer una sortida a l’hort de la família del Tomàs, el director de l’institut El Morell. El camí va ser una mica llarg. De camí vam veure arbres de tipus diferents. Quan vam arribar ens va explicar una mica com està distribuït l’hort. Vam veure arbres com: avellaners, atmellers, cireres i també moltes plantes com per exemple l’enciam, menta, tomaqueres, pebrots, maduixeres, i moltes més. Ens va explicar les temporades en que creixien les plantes i per que. Per exemple, les cireres creixien abans que les pomes per que puguem menjar-nos totes. També ens va explica com escapçar les plantes per que creixen millor. Consistia en treure un brot en el lloc on hi havia més de tres, i així creixien més grans.

Leia Mais…

dissabte, 17 de març del 2012

A veure si a la tercera, va la definitiva

Aquí teniu la darrera entrevista que van enregistrar el Yeray, com sempre, i el Moavia

Tercera entrevista de feina from Montse Cendra on Vimeo.

Leia Mais…

dilluns, 5 de març del 2012

Continuen les entrevistes de feina

Com podeu veure, el cap de recursos humans de la nostra aula no ha quedat del tot convençut amb l'anterior candidat. Avui s'entrevista amb una nova candidata. Per qui es decidirà?

El Yeray entrevista l'Olga from Montse Cendra on Vimeo.

Leia Mais…

dissabte, 25 de febrer del 2012

Bacalhau

Com que el Diogo no ens porta cap recepta de bacallà, jo he trobat aquesta a internet. Crec que està molt ben explicat.



A veure si entre tots ho podem traduir al català

Leia Mais…

El encebollado: un plat equatorià



Si ho voleu veure en directe, cliqueu aquí

Leia Mais…

Taller de cuina marroquina


Briouats dial djej (Triangles de pollastre)
Ingredients
1 pollastre
2-3 cebes
mantega
sal i oli
espècies (safrà, pebre vermell, julivert, coriandre)
4 ous
ouarkas (fulles de pasta fil·lo)

Preparació
Talleu el pollastre a trossos (a quarts o més petit), traieu-ne la pell i renteu-lo.
Poseu el pollastre en una olla amb un bon raig d'oli d'oliva juntament amb les cebes trinxades, les espècies (la quantitat dependrà del vostre gust), una cullerada de mantega i sal.
Deixeu que cogui durant uns 45 minuts a foc fluix.
Separeu les fulles de pasta fil·lo, talleu-les per la meitat i unteu-les amb mantega fosa; això farà que no s'assequin i perdin humitat. Reserveu-les apilades i, si convé, dins una bossa de plàstic fins al moment de farcir-les.
Un cop tingueu el pollastre cuit, desosseu-lo i trinxeu-lo.
Afegiu a aquest trinxat 3 ous durs i julivert, tot picat ben petit. Rectifiqueu-ho de sal i pebre i, si us hi agrada, afegiu-hi un pessic de safrà.
Ara només us queda preparar els trinagles: agafeu una mitja fulla de pasta fil·lo; doblegueu-la de les vores (al llarg) perquè us quedi una base més o menys allargada de pasta; agafeu una cullerada de pollastre trinxat i col·loqueu-la en una punta de la pasta; heu d'anar "embolicant" el farciment de pollastre, cargolant la pasta fil·lo, donant-li forma de triangle.
Per "tancar" els triangles, unteu amb ou batut la punta final de la pasta i fiqueu-la dins de l'última passada (com si tanquéssiu un sobre).
Els briouats es couen al forn just uns minuts, fins que queden daurats.

Leia Mais…

Lassi: una recepta del Pakistan


Lassi لسی
(Beguda de iogurt)
Ingredients:
· 2 pots de iogurt
· 1 pot d’aigua gelada
· 3 o 4 cullerades de sucre
· 1 cullerada de llavors de comí
· 1 polsim de sal


Elaboració:
Torreu lleugerament les llavors de comí, a fi de ressaltar-ne el gust (ho podeu fer en una planxa o en una paella). Piqueu-les al morter. Poseu el iogurt en una batedora i tireu-hi el polsim de sal, el comí en pols i el sucre. Barregeu-ho una mica i aneu-hi afegint l’aigua, fins que quedi tot barrejat. Ha de quedar una beguda força líquida, per beure-la en un got. Les proporcions d’aigua poden anar del 30% al 50%. Guardeu-la a la nevera i beveu-la ben fresca. És millor no deixar-la-hi - més d’una hora. Si ha reposat massa estona, és necessari remenar-la una mica abans de
beure’n.

Si voleu més receptes pakistaneses podeu clicar aquí

Leia Mais…

dilluns, 6 de febrer del 2012

La meva ciutat


Calahorra és una ciutat perquè ja té 30000 habitants. Està situada en La Rioja, una comunitat del nord d´Espanya, que està dividida en tres parts: l’ Alta, la mitjana i la baixa . Calahorra és a l’ última.

Calahorra és molt gran perquè te diverses fases de història. En l’ època romana era molt més petita que ara i aquesta zona es diu “Casco antiguo”, d´ aquesta època es conserven monuments com La Moza, el mur de la ciutat i un museu amb moltes restes històriques de Roma. També es conserva la catedral de Calahorra que es un monument romànic .

La part nova és molta gran: la ciutat ara és molt més modernitzada, perquè abans havia molt camps de cultiu en canvi ara hi ha moltes cases.

També és una ciutat molt comercial hi ha dos centres, i moltes negocis.
Hi ha moltes escoles exactament cinc i instituts hi ha quatre. A La Rioja l' educació és molt important i es dediquen moltes ajudes.

A Calahorra també hi ha un hospital i un centre sanitari, moltes farmàcies i moltes òptiques.

La seguretat també té molta importància per això hi ha un casa-quarter de la gaudia civil i un altre de policia local.

Leia Mais…

dijous, 2 de febrer del 2012

Entrevista de feina

El Yeray necessita contractar un jardiner i entrevista el Diogo que ha presentat el seu currículum

Entrevista de feina from Montse Cendra on Vimeo.



Oi que ho fan molt bé tots dos?

(continuarà)

Leia Mais…

dijous, 26 de gener del 2012

La professió que he triat


El pallasso treballa amb nens i nenes. Té un uniforme com tot treballador però aquest és diferent per que té molts colors i dibuixos, el pallasso porta un nas vermell, la cara pintada, els cabells molt arrissats i de color taronja, pota uns pantalons llargs i una camisa amb flors, una corbata molt llarga i les sabates molt grosses. El seu treballa es tracta de fer riure als nens, nenes i als seus pares i per fer això fan servir globus, trucs de màgia, bromes i alguna vegada porten animals com lloros per fer els trucs.
Els pallassos els contracten pels aniversaris i festes.
Olga Chernysheva

Leia Mais…